Bezoek ons

Kerkstraat 51

6374 HH Landgraaf

 

Maak een afspraak
045-5330897

 
 
Bereikbaar
Ma - Vr: 08:00 - 17:00
 
 

Podotherapie

 
 

Wat is Podotherapie

Veel mensen denken bij een podotherapeut enkel aan voetklachten. Maar voetproblematiek kan ook elders in het lichaam klachten met zich meebrengen. Denk maar eens aan de rug, aan je knieën of je heupen.

Podotherapeuten zijn specialist op het gebied van de voet en behandelen al deze klachten. Een podotherapeut behandelt dus voetklachten, maar ook klachten aan het houdings- en bewegingssysteem, die voortvloeien uit een afwijkend functioneren en/of afwijkende stand van de voeten. De bevoegdheid tot het voeren van de titel podotherapeut is voorbehouden aan degenen die een door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geaccrediteerde Hbo-opleiding (met bachelor degree) voor podotherapeuten hebben afgerond. Dit is vastgelegd in art.34 van de wet BIG.


Een podotherapeut behandelt onder meer:

 • Stand afwijkingen van de voeten
 • Stand afwijkingen van de tenen of nagels
 • Voetklachten als gevolg van overbelasting
 • Knie-, heup-, rugklachten ten gevolge van een verkeerde voetenstand en/of looppatroon
 • Sportblessures
 • Ingegroeide teennagel(s)
 • Terugkerende likdoorns of overmatige eeltvorming
 • Specifieke stand- en houdingsklachten bij kinderen
 • Specifieke stand- en houdingsklachten bij ouderen
 • Specifieke voetproblemen bij Diabetes Mellitus
 • Specifieke voetproblemen bij Reumatoïde Artritis
 • Specifieke voetproblemen bij kanker / oncologie (hand- en voetsyndroom)


Een vee gestelde vraag is: “Heb ik voor een bezoek aan de podotherapeut een verwijzing van de huisarts nodig?”

U kunt rechtstreeks, zonder een verwijzing van huisarts of medisch specialist, een afspraak maken met een podotherapeut. Wel communiceren we graag met uw huisarts. We zullen u dan ook vragen of u ons goedkeuring geeft voor het versturen van een rapport naar uw huisarts.

 
 

Opleiding

Een podotherapeut heeft de 4-jarige HBO-opleiding met Bachelor-degree Podotherapie afgerond. Deze opleiding is wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs en voldoet aan de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG), artikel 34. In dit artikel is ook de titel ‘podotherapeut’ vastgelegd als een bij wet beschermde titel.

Iedere podotherapeut die met een Bachelor-degree van deze opleiding komt is in staat klachten te onderzoeken en te behandelen. Hiervoor is geen specialisatie nodig.

Daarnaast kan de podotherapeut zich met een post-HBO opleiding specialiseren.

Specialisaties

Diabetespodotherapie

De diabetespodotherapeut is dé specialist op het gebied van de diabetische voet. Naast het screenen en behandelen van de diabetische voet is de diabetespodotherapeut vaak ook het centrale punt van communicatie tussen de vele zorgverlenend. Het voorkomen van complicaties heeft een groot effect op de kwaliteit van leven voor de diabetespatient. Een algemeen podotherapeut kan voor deze preventie van grote betekenis zijn. De diabetespodotherapeut richt zich vaak op de complexe voetzorg en wondbehandeling. Voor deze preventie werkt de podotherapeut vaak nauw samen met de huisarts, internist, vaatchirurg, pedicure, orthopedisch schoenmaker, diabetesverpleegkundige, praktijkondersteuner en wondverpleegkundige. Kijk voor meer informatie op www.diabetespodotherapeut.nl.

Sportpodotherapie

Een sportpodotherapeut is gespecialiseerd in sportgerelateerde klachten. Veel sporters krijgen ergens in hun “sportcarriere” klachten van voeten of benen. Deze klachten kunnen naast vervelend zijn ook de prestaties verminderen. U kunt u wel voorstellen dat het gebruik van de voeten bij veel verschillende sporten anders is. Het beweegpatroon van een turner is niet te vergelijken met dat van een voetballer. Een algemeen podotherapeut kan een onderzoek uitvoeren en in veel gevallen de (hobby)sporter met zijn of haar klachten helpen. Echter bij de gecompliceerde sportklachten kan een sportpodotherapeut gerichter onderzoek doen en behandelen.

Kinderpodotherapie

Een kinderpodotherapeut is gespecialiseerd in klachten die specifiek bij kinderen voorkomen. Struikelt uw kind vaak, blijft het achter met lopen en rennen of klaagt deze over pijn? Dan kunt u terecht bij een kinderpodotherapeut. Een algemeen podotherapeut kan deze klachten ook onderzoeken en behandelen, maar een kinderpodotherapeut heeft hierin net wat meer kennis opgedaan. Ook ziet een onderzoek voor een kind er vaak anders uit. Ze zijn immers vaak wat zenuwachtig voor hun bezoek aan de podotherapeut en kunnen zich ook minder lang op iets concentreren. Vandaar dat de kinderpodotherapeut een onderzoek spelenderwijs uitvoert.

Cursussen

Naast de erkende post HBO-opleidingen kan een podotherapeut zich ook middels cursussen verdiepen in aanvullende onderzoeks- en behandelmethodes. Denk hierbij aan:

 • Manuele therapie voor podotherapeuten
 • Oefen- en beweegdeskundige voor podotherapeuten
 • Paramedische zorg bij Rheumatische aandoeningen
 • LRA en nagelchirurgie voor podotherapeuten
 • Oncologische voetverzorging
 • MSu echografie
 • Taping
 

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit suscipit phasellus dis congue nunc, taciti torquent non augue in iaculis dignissim lobortis metus tristique ultricies, accumsan imperdiet curabitur vestibulum blandit a malesuada quis porta posuere suspendisse.

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit aptent cubilia sagittis, cras quam volutpat non vitae tellus tortor pharetra elementum ligula tempor, senectus magna interdum egestas eleifend facilisi suscipit lacus facilisis.